PUDING KARAMEL PELANGI


Ada ke peminat kek karamel pelangi ni?🤔🤔

UPDATE RESEPI ~ Ira buat ni versi kurang manis ye.. rse ok just nice..

A) KARAMEL
- 2 1/2sb gula halus
** Ratakan & cairkan gula dalam loyang size 8 hingga sedikit perang. Kemudian biarkan.

😎 PUDING
- 3/4 cwn ssu pekat
- 1 cwn susu cair
- 3 biji telur kuning
- 2 biji telur ( putih + kuning )
- 1 penutup esen vanila
** pukul telur sebati, masukkan susu cair, susu pekat dan esen.. kacau rata (lembut2 je eh nnti puding x cantik.. lepas tu tapis ats karamel td..

C) MERINGUE
- 6 biji telur putih
- 1sk cream of tartar
- 1/2 cwn gula galus
** makesure bekas kering(x lembap @ ad air).. mix high speed hingga bertanduk.. kalau terbalikkan bekas adunan x jatuh tu maknanya jadi laa tu😆

D) KEK
- 3 biji kuning telur
- 1/2 cwn gula halus
- 1/2 cwn air
- 1/4 cwn minyak jagung/masak
- 1 penutup esen vanila
- 2sb susu pekat
**mix hingga adunan berbuih.. masukkan 👇🏻👇🏻
- 1 1/2 cwn tepung gandum
- 1sk baking powder
** ayak dlu.. pastu mix sebati..

KEK + MERINGUE 👇🏻👇🏻
- masukkan sesenduk meringue, kaup balik je.. pastu masukkan lagi, kaup balik jgk smpai habis.. kaup balik tu lembut2 je bg sebati..
- Asingkan dlm bekas dan letak pewarna kegemaran uolss..
- Lapis ats puding tadi.. dont worry kek akn terapung. Lapis sampai siap..
- Ira kukus 40 minit api sederhana..

P/s : makesure bekas2, sudu2 smua tu kering.. jgn basah ea.. kalau x jgn menyesal tgk kek nanti.

Kredit:Nurul Shafira

Comments