Puding karamel tanpa telur

Puding karamel tanpa telur
Oleh Mek Mleisyascarf via Group MAHN
(Resepi ni ikut tekak mek mmg kurang manis...mek xsuka mnis2..hihi)




Utk karamel
4 sudu besar gula
3 sudu besar air
* masak atas api kcik hingga nmpak perang

Utk puding
1 paket serbuk agar2 10gram
4 cawan air
8 sudu besar gula
8 sudu besar susu pekat
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecik esen vanilla
(Kalau nk kurang manis lg boleh kurangkn sukatan susu pekat & gula)

*masukkan smua bahan dlm priuk kacau2 dgn api sederhana bg adunan tak berketul...kacau sehingga mendidih & smpai jd mcm pekat ttup api....
Tuang adunan dlm bekas yang berisi karamel td...pastu sejukkan dulu sblm masuk peti ais...
3@4jam dh boleh ngapp

Mek bg tips nk bg karamel cntik & xlekat d bekas acuan...masa kuar dr peti ais...jgn buang trus bekas acuan...biarkan kat luar dlm stngah jam@sejam bru buang puding dr bekas....kalau trus buang mengejut mmg akn lekat kat acuan laa sbb karamel tgh sejuk beku kat bawah...hihihi

Jangan lupa LIKE page kami @Masak Apa Hari Ni - MAHN RASMI
Jom share dan Tag pada kawan-kawan👍🏽

KALAU NAK SHARE,SILA KOMEN “SHARE”

Comments